Jeugdkamp!! - Reisverslag uit Juan Guerra, Peru van Tanja Hazendonk de Flores - WaarBenJij.nu Jeugdkamp!! - Reisverslag uit Juan Guerra, Peru van Tanja Hazendonk de Flores - WaarBenJij.nu

Jeugdkamp!!

Door: tanjainperu

Blijf op de hoogte en volg Tanja

13 Januari 2012 | Peru, Juan Guerra

Vorige week hebben we meegewerkt als groepsleiders in een christelijk jeugdkamp hier in Tarapoto. Vooraf wisten we nog niet hoeveel jongeren er zouden komen want aan inschrijving vooraf doen ze hier niet. Ze kijken gewoon wie er op de startdag komen en dan ´ben je er´ gewoon. Dit heeft o.a. te maken met de mindere mogelijkheden met telefoon en internet en met de financiële mogelijkheden. Als je moet kiezen of je je sol (ong 30 eurocent) die dag uitgeeft aan een eitje bij het eten of kaas op brood, dan is het natuurlijk best een hele uitgave als je zoon of dochter er 2 sol doorheen jaagt door in de dorpstelefooncel alleen even te melden dat ze aanwezig zal zijn bij het kamp. Ook is pas heel kort van tevoren duidelijk of het echt mogelijk is dat een jongere kan komen. Als het veel geregend heeft kan het zijn dat rivieren, die moeten worden overgestoken, te hoog staan of dat de wegen te slecht zijn. En of het de ouders lukt om aan het bedrag van de kampkosten te komen…. dat weet men pas haast op de dag zelf… Zo zijn Pedro en ik op zondagavond nog wezen praten bij de dominee of er geld was in de diaconie voor een jongen uit de gemeente, zodat die maandags ook meekon op kamp.

Enfin… er waren zo´n 90 jongeren, een leuke groep en het was een geweldige week met elkaar. Het thema was: ´demuestra tu Nueva Identidad´, oftewel: ´laat je nieuwe identiteit zien´. Dit duidt natuurlijk op onze identiteit in Christus, wie we mogen zijn in en door Hem. De studies gingen over groepsdrang en het nemen van persoonlijke beslissingen, over seksualiteit en over wie is God. En natuurlijk: wie zijn wij, Zijn schepping (gevallen schepping), en wie zijn wij (nieuwe schepping, nieuwe identiteit) als we geloven in Jezus. De jongeren hebben veel geleerd en ook zagen we dat veel jongeren ook bereid waren om beslissingen te nemen en te willen veranderen. Zo hoorden we afgelopen week van een moeder dat haar dochter, na het kamp, al haar foute muziek de deur uit heeft gedaan en nu alleen christelijke muziek wil luisteren. Maar in een dergelijke week komen er ook veel verdrietige verhalen naar boven… Kinderen van wie de ouders simpelweg vertrokken zijn en die nu bij hun oma wonen, kinderen die heel verdrietig zijn om de scheiding van hun ouders… er zijn heel wat traantjes gelaten. Dus we hebben gebeden, bemoedigd met Gods beloften die in de Bijbel staan en aangespoord om Hem te blijven zoeken en zélf het anders te doen dan hoe misschien heel je omgeving het verkeerd doet, om Hem te dienen en daarin volwassen te worden. Om je zelfbeeld af te laten hangen van wat Hij over je zegt en niet over wat de wereld wil of wat je omgeving je zegt…. Allemaal themas die aan bod zijn gekomen. Het was een prachtige week!! Helaas waren er ook een heel aantal jongeren die geen persoonlijk geloof hebben, voor hen gaat het grootste deel van de les praktisch gezien natuurlijk niet op (van de nieuwe schepping). Met hen is gebeden en nog steeds wordt er voor hen gebeden. En ook zijn er een aantal jongeren tijdens de week tot geloof gekomen.

Heel iets ander is de manier hoe eigenlijk elk kamp in Perú wordt aangepakt… Stap één is: maak twee groepen. Stap twee is: elke groep bedenkt een eigen naam en een paar groepsliedjes (vaak in overwinningsstijl dat zij de beste zijn)… Vervolgens gedurende de hele week strijden deze twee groepen tegen elkaar, schreeuwen hun groepsliedjes en winnen spelletjes , na het eten of tijdens een zeskamp. Na het eten zijn er vaak spelletjes waarbij uit elke groep steeds één persoon naar voren wordt geroepen. Wie het snelst een rauwe ui eet, wie het hoogst springt, uit welke groep iemand de grootste ogen heeft (dat wordt daarna natuurlijk even netjes opgemeten), wie het langst een gewicht heft enz. Maar ook: welke groep het hardst zingt, het eerst binnen is bij aanvang van de studie, welke groep het eerst zit enz… Het geeft een enorme competitiesfeer maar ook erg veel lol, zingen en eenheid met jouw groep. En veel schorre stemmen aan het eind van de week.

Omdat er te weinig matrassen waren sliepen met zn drieen op twee matrassen (van 4 cm, op de grond, speciaal voor je rug :-)). En omdat er meestal geen water was baadden we ons in de rivier achter het kamphuis... De jongens een eind verderop en de meiden dichterbij... Het was een rivier met een aardig stroompje, dus uitkijken dat je shampoofles en je teenslippers er niet vandoor gaan. Het was voor mij de eerste keer baden in een rivier, maar ik vond het wel wat. Alleen daarna komt iedereen met drijfnat pak weer het kamphuis in, alle vloeren vies, en moet je je natte pak weer te drogen hangen... het is wel een klus. Maar vooruit...

Inmiddels zijn we al bijna een week weer terug, weer goed uitgerust, heeft Pedro zn stem weer terug (hij voerde het kamplied van zijn groep aan...dus), kunnen we ons weer gewoon douchen en slapen in een bed... en kijken we terug op een fijn jeugdkamp!

• 13 Januari 2012 - 17:44

Eline Korevaar:

Klinkt echt helemaal tof allemaal! Haha, ik krijg helemaal zin om lekker mee te doen daar! Leuk dat op deze manier wat mag betekenen voor de kinderen en zelf ook een leuke tijd kan beleven. 'T ga je goed meid =D Heel veel liefs!

• 16 Januari 2012 - 10:20

Corine:

He meis,
    Wat goed om je berichtjes te lezen! Net of ik over je schouder mee kan kijken, super!
    Dankjewel!

• 16 Januari 2012 - 13:30

Dorine De Roo:

Hey Tanja!!

Ik dacht ik ga maar weer eens de verhalen op je site bijlezen, ben wel benieuwd wat je zoal meemaakt.
    Leuk om te lezen wat je zoal doet en beleefd en ik wens je Gods zegen toe in de tijd die voor je ligt!! Ik zal je proberen te volgen of iig af en toe je berichtjes te lezen.

Groetjes Dorine

• 19 Januari 2012 - 08:43

Eugenie:

Hi Tanja, wat een belevenis.... Al die indrukken zijn denk ik niet te vergelijken met het leven in nederland. We blijven bidden en voor degenen die nog geen keus hebben gemaakt, weet dat het zaad is gezaait.

Bless you

Verslag uit: Peru, Juan Guerra

Perú

16 Augustus 2013

Cusco

03 Juni 2013

alles over post

25 Maart 2013

het hebben van n baby in Perú

25 September 2012

jaar in peru en baby op komst

16 Juli 2012

Eerste verjaardag in Perú
Tanja

Samen met mijn Peruaanse man Pedro woon ik in Lima, in augustus 2011 ben ik naar Perú verhuisd om Bijbelschool te doen en daarna als echtpaar zendingswerk te gaan doen, waarschijnlijk in Perú al weten we nog niet precies hoe en waar, we bidden daarin om Gods leiding! Op 4 janurai 2013 is onze dochter Nandy geboren!! Haar volledige naam is: Nandy Evita Flores Hazendonk. Het seminario waar we studeren is erg goed en we leren heel veel. Door de weeks hebben we een behoorlijke kluif aan onze studie. In de weekenden zijn we actief in onze gemeente, een 2 jaar jonge gemeente waar nog enorm veel te doen is op gebied van evangelisatie, onderwijs (in het bijzonder aan de nieuw gelovigen), kinderwerk en jeugdwerk. Jeugdwerk was er tot nu toe nog niet, Pedro en ik zijn hier mee gestart vanaf maart 2013. Op deze pagina schrijf ik af en toe iets over hoe het met ons gaat. Dit is echter maar af en toe. Door de nieuwsbrief te ontvangen blijf je beter op de hoogte en als je de gebedsmail wilt ontvangen is dat ook erg fijn. Daarin staan vooral wat serieuzere en persoonlijke punten. Ik zou zeggen: veel leesplezier!

Actief sinds 29 Mei 2011